What ‘s the buzz? 

De afgelopen tijd was er weer een buzz over microplastics. In deze blog neem ik je mee in hoe belangrijk microplastics zijn en waarmee je impact maakt.

Als we kijken naar hoe je zelf positieve impact kunt maken op een beter milieu volgens het boek van B. Porcelijn (die grondig onderzoek gedaan heeft op weg naar een duurzamer en milieubewust leven) dan zien we dat cosmetica eigenlijk onderaan de lijst staat.

Toch kies ik en met mij vele schoonheidsspecialistes ervoor om met duurzame producten te werken en dit uit te dragen met een statement. Ik geloof erin dat je vanuit ontspanning meer bewustzijn creëert bij jezelf en dat van daaruit je betere keuzes kunt maken in je leven. Hoe meer je bewust wordt van de kleine dingen, hoe meer impact je kunt maken in jouw wereld en in het grotere geheel! Ik geloof dat dit voor iedereen een proces is waar we samen nog veel winst in kunnen behalen. 

Onze impact op het ecosysteem begint bij de consumptie van; ‘’ Voedsel, vezels en water, energie, en verbruik van grondstoffen. Alles wat je doet heeft effect op onze natuur, het klimaat en het milieu. Het gaat hierbij niet alleen om wat jij verbruikt, maar ook over transport en productie.

Hoe kun jij een positieve impact maken?

Als je kijkt naar de afbeelding hieronder zie je dat spullen, (tv, telefoon etc) vlees, wonen, vervoer het meest impact kan maken op een beter milieu. Omdat daar simpelweg de meeste vervuiling plaats vindt.

Je ziet dat de badkamer rituelen nihil bijdraagt aan ontbossing en landverbruik. Bovendien gaat het in de badkamer vooral over het gebruik van (warm) water. Als je daar impact wilt maken is het zinvol om kort en koud te gaan douchen.
Super leuk dat we graag duurzame cosmetica gebruiken en het is natuurlijk ook beter voor jouw eigen milieu om dat zo natuurlijk mogelijk te doen.

Nu verder over de microplastics in creme ‘s.  ‘’Micro’’plastics dus mini, minimale stofjes (op de schaal van impact maken) bijna verwaarloosbaar. Zit een product vol met microplastics, dan is dat natuurlijk niet fijn, maar zitten er 1 tot 3 stofjes in die ook nog eens als laatste op de ingrediëntenlijst staan omdat er gekozen is om andere schadelijker stoffen te vermijden, maar toch bijvoorbeeld lange houdbaarheid te garanderen bijvoorbeeld, laat het dan alsjeblieft los en maak je druk over ‘’echt impact’’ maken!

Is er nu iets (waar jij volgens een wetenschappelijke test) aantoonbaar allergisch voor bent, geef dit dan aan aan je schoonheidsspecialiste want die kan precies voor jou uitvinden hoe het zit! Ook hierbij zijn het nog steeds mini minimale stofjes en is er dus vaak al een andere (hormonale) verstoring aan de hand als je hierop heftig reageert.

Wat ik ook graag wil aangeven; ‘’don ’t make the perfect the enemy of the good’’. Veel huidverzorgingsmerken doen er tegenwoordig alles aan om te verduurzamen en betere producten te maken. Vaak zijn dit kleine bedrijven die moeten roeien met de riemen die ze hebben en zich ook aan allerlei regels moeten houden. Dus als er geen parabenen in zitten, moeten er wel andere stofjes inzitten om het bijvoorbeeld houdbaar te houden en of voldoen aan regels!

Let op, de massa productie van de grote bedrijven maken de meeste impact en gebruiken ook vaak de meest schadelijke ingrediënten om zo goedkoop mogelijk en zoveel mogelijk te produceren ten koste van, Yes, het milieu. Dus wat gebeurt er als jij de kleine bedrijven (die zoveel mogelijk hun best doen om zo clean en goed mogelijk te produceren) niet meer ondersteunt? Precies meer massaproductie en faillissement voor de kleine ondernemers die vanuit hun passie en hart werken aan een betere wereld en daarmee (soms met kleine stapjes) zich kunnen ontwikkelen voor een nog beter milieu.

Het allerbelangrijkste voor mij als schoonheidsspecialiste is dat een product duurzaam is, maar ook dat het werkt. Zelf heb ik veel huidproblemen gehad en dan kom je er gewoonweg niet met een kokos-olietje. Ik kies dus voor zo duurzaam mogelijk, maar ook voor werkzaam. Daarin moeten dan soms keuzes gemaakt worden. Don ’t make the perfect the enemy of the good. Wederom. En vooral belangrijk; ”Zie het vanuit een breder perspectief”. 

Wat ik je ook graag nog even mee wil geven. Sommige ingrediënten zijn omstreden. Ik noem bijvoorbeeld ‘’Titaniumdioxide’’. Maar titaniumdioxide is alleen schadelijk als er wordt gewerkt met nanotechnologie. En dat is niet altijd het geval! Het is daarom ook belangrijk dat mensen niet zomaar wat roepen. Want vaak ligt het allemaal  iets genuanceerder. Zoals met alles in het leven. 

Wat ik ook bijzonder vind en dat wil ik graag kwijt om mijn collega beauty ondernemers een hart onder de riem te steken. Alle beautysalons en kappers zijn net 5 maanden dicht geweest. De winst voor deze winkels komt uit de verkoop van de producten. Natuurlijk is het zinvol dat we met zijn allen de wereld gaan verbeteren en uit alle tegenslagen halen we onze leerprocessen, maar als je kijkt naar het grote geheel van impact maken en de tijdsgeest waar we nu in zitten. Is dit dan werkelijk het moment om je druk te maken over microplastics? Ik vraag het mij af…,

Wil je meer weten? Bestel of lees dan het boek; ‘’De verborgen impact’’ van Babette Porcelijn of kijk op haar website www.thinkbigactnow.org . Heb je vragen over jou producten en huid maak dan een afspraak. Ik help je graag!

Tot snel! Lieve groet,

 

Sarah

 

 

 

 

 

 

Vochtinbrengend komkommer masker
×

Hi!
Ik help je graag verder! Stel hier je vraag...

× Hoe kan ik je helpen?