Droge huid en eczeem is iets wat van elkaar verschilt, tegelijkertijd kan het in de winter zo zijn dat je huid zoveel te lijden heeft onder de droogte dat het zichzelf gaat uiten als eczeem. Hieronder leg ik je uit wat je kunt doen met huidverzorging en voeding en welke je kunt behandelen met huidverzorging en welke niet. Ook neem ik je mee in de verschillende soorten eczeem.

Om te beginnen is het zinvol om te weten welk soort eczeem je hebt zodat je de juiste behandeling kan gaan volgen.

Verschillende soorten
– Irritatief/contactallergisch eczeem
– Atopisch/constitutioneel eczeem

Note: Door veelvuldig gebruik van corticosteroïden kan ook nog een andere vorm ontstaan, namelijk: Topical steroid withdrawal. Wil je daarover meer weten check dan https://www.instagram.com/tv/BzGy2AKlJbJ/

Irritatief/ contactallergisch eczeem ontstaat door een (licht) toxische stof of langdurig contact met iets wat de huid irriteert. Daarbij is de oplossing vrij helder. Zoek uit wat de stof is en zorg ervoor dat je hem vermijdt.

Constitutioneel eczeem is de meest voorkomende vorm. Het is een lastig onderwerp omdat er verschillende oorzaken kunnen zijn zowel van binnenuit (bijvoorbeeld allergieën of erfelijkheid), als van buiten. Het is belangrijk om te weten dat er niet een waarheid of een oplossing is die voor iedereen werkt. Dus voel vooral wat voor jou belangrijk is en raadpleeg het liefst een holistische huisarts (om ellende met corticosteroïden te voorkomen).

Ik geef je hieronder tips met betrekking tot huidverzorging en voeding naar aanleiding van mijn eigen onderzoek.

– Doe een EMB bloedtest bij een voedingsdeskundige. Hieruit kun je opmaken waar je tekort komt en evt waar je darmen niet goed op reageren.
– Gebruik zo min mogelijk voor je huid en haar en vooral zo natuurlijk mogelijke producten. Zelfde geldt voor wasmiddel etc.
– Kom in contact met anderen die er mee dealen. Zodat je kan delen wat wel en niet werkt.

Voeding die je huid/darmen hydrateert zijn bijvoorbeeld
– Komkommer
– Zaden
– Mango
– Water
– Avocado
– Asperges

Verzorgingsproducten die je extreem droge of eczeem huid kunnen herstellen zijn
– Georgikon wellness mud & Dode zeezout met mineralen (maak er een pakking van). https://beautybewust.nl/product/georgikon-mud-en-mineralen-scrub/
– Pure Aloe vera gel
– Tea tree oil
– Appelcider azijn   https://beautybewust.nl/product/appelciderazijn-creme/

Als afsluiter is het belangrijk om in gedachten te houden dat stress niet mee helpt. Je kunt met meditatie en BSR het zelfherstellend vermogen van je lichaam aanspreken zodat je het in ieder geval niet verergert doordat je zelf gaat stressen over alle gevolgen. Het kan verschrikkelijk vervelend zijn! Probeer desondanks kalm te blijven en de oplossingen te zoeken bij de echte experts. Als je er met deze tips niet uitkomt.

Stay calm en mail gerust naar saarvoorbeauty@gmail.com als je meer info nodig hebt.